Hvordan kan man gjøre opp zakat fra tidligere år?

Zakat og sadaqah (veldedighet)
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Jeg vil gjerne vite hva jeg skal gjøre vedrørende zakat. Jeg har ikke betalt de foregående årene fordi jeg ikke har fulgt islams rette vei. I løpet av det siste året har jeg returnert til islam (alhamdulillah), og jeg tjener penger, og jeg vil betale min zakat, og prøve å rette opp tidligere synder hvis det er mulig. Men jeg tok opp noen lån i fortiden, og jeg har gjeld. Hvordan betaler jeg zakat for årene jeg gikk glipp av, og vil det bli akseptert, med tanke på at manglende betaling av zakat de foregående årene var haram, og at jeg betaler ned lån som er haram?

Svar:

Lovpriset være Allah.

Vi lovpriser Allah for å ha veiledet deg, og vi ber Allah om å gjøre deg standhaftig, og vit at Allah er tilgivende og mest nåderik. Han gleder seg over omvendelsen til Sin slave, selv om Han ikke har noe behov for Sitt skaperverk. Vi ber Allah om å skjenke deg mer av Hans gavmildhet.

Du må betale zakat for de foregående årene i henhold til beløpet som du satt igjen med etter betalingen av gjelden for hvert år. Når du er sikker på beløpet fra hvilket som helst år, så må du betale zakat av det. Hvis du ikke kjenner de nøyaktige beløpene, så gjett og betal basert på det anslaget.

Shaykh Ibn Uthaymin (måtte Allah ha barmhjertighet med ham) ble spurt:

«En mann slurvet med å betale zakat i fem år, og nå angrer han. Frigjør anger ham fra plikten til å betale zakat? Hvis den ikke frigjør ham fra den plikten, hva er så løsningen? Denne formuen er mer enn ti tusen og han vet ikke hvor mye den er nå.»

Han svarte:

«Zakat er en tilbedelseshandling overfor Allah og det er de fattiges rettighet. Hvis en person holder den tilbake, bryter han to rettigheter: rettigheten til Allah og rettigheten til de fattige og andre som har rett til zakat. Hvis han angrer etter fem år – som nevnt i spørsmålet – så er han frifunnet fra plikten til å oppfylle Allahs rettighet, fordi Allah sier (oversettelse av betydningen):

‘Og Han er den som aksepterer anger fra Sine slaver, og tilgir synder …’
[Koranen 42:25]

Men den andre retten gjenstår fortsatt, som er retten til de som er berettiget til zakat, de fattige og andre. Så han må gi zakat til disse menneskene, og kanskje vil han oppnå belønning for zakat hvis hans anger er ekte, for Allahs gavmildhet er enorm.

Med hensyn til å regne ut zakat-beløpet, la han anslå beløpet så godt han kan, og Allah belaster ikke noen sjel utover det den makter. Så hvis det er ti tusen, for eksempel, hvor mye er zakaten for ett år? To hundre og femti. Hvis mengden av zakat er to hundre og femti, så la han betale to hundre og femti for hvert av de foregående årene, med mindre han i noen av disse årene hadde mer enn ti tusen, i så fall betale ekstra. Hvis det var mindre i noen år, så la han betale mindre zakat tilsvarende.»

[As’ilah al-Bab al-Maftooh, spørsmål 494, sesjon 12]

Og Allah vet best.


Dette er en oversettelse av IslamQA.com sin fatwa: Making up zakaah from past years (oppsøkt 10.08.14).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger