Hvordan kan en kvinne avgjøre at hennes menstruasjonsperiode er over slik at hun kan be?

Wudoo og ghusl (rituell renselse)
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Jeg ønsker å vite hvordan en kvinne skal avgjøre når hun skal begynne å be etter sin menstruasjon. Hva skal hun gjøre hvis hun tror hun er ferdig med sin menstruasjon og begynner å be, og så senere ser hun mer blod eller en brun utflod?

Svar:

Lovpriset være Allah.

For det første: Når en kvinne har mensen, er hennes menstruasjonsperiode over når blodet stopper, uansett om blodet var mye eller lite. Mange fuqaha uttalte at den korteste lengden av en kvinnes menstruasjonsperiode er en dag og en natt, og den lengste er femten dager.

Shaykhul-Islam Ibn Taymiyyah (måtte Allah ha barmhjertighet med ham) sa at det ikke var noen minimums- eller maksimumsgrense for det; når blødningen er til stede med sine særegne kvaliteter, er dette menstruasjon, enten det er lite eller mye. Han sa:

«Menstruasjon: Allah har knyttet en rekke avgjørelser til det i Koranen og sunnah, men Han erklærte ikke den korteste eller lengste lengden (av en menstruasjonsperiode), eller lengden på taharah-perioden mellom to menstruasjonsperioder, selv om behovet for å vite det eksisterer.»

Så sa han:

«Noen av de lærde definerte en maksimum og minimum, men de var uenige om det, og noen erklærte en maksimal lengde uten å definere en minimum. Den tredje meningen er mest korrekt, som sier at det ikke er noen minimum eller maksimum.»
[Majmoo al-Fatawa, 19/237]

For det andre: Det er en slags blødning som kalles «istihadah» som er en uregelmessig ikke-menstruell vaginal blødning som er ulik menstruasjonsblødning. Den er styrt av kjennelser som skiller seg fra de som gjelder for menstruasjon. Dette blodet (istihadah) kan skjelnes fra menstruasjonsblodet ved følgende:

  • Farge: menstruasjonsblod er sort (eller mørk rød), mens istihadah-blodet er rødt.
  • Konsistens: menstruasjonsblod er tykt og tungt, mens istihadah-blodet er tynt.
  • Lukt: menstruasjonsblod har en støtende lukt, men det har ikke istihadah-blodet fordi det kommer fra en vanlig åre.
  • Levring: menstruasjonsblod levrer ikke når det kommer ut av kroppen, mens istihadah-blodet levrer fordi det kommer fra en åre.

Dette er egenskapene til menstruasjonsblod, så hvis denne beskrivelsen passer blodet som kommer ut, er det hayd (menstruasjon); ghusl er wajib (obligatorisk) og dette blodet er najis (urent), men ghusl er ikke nødvendig i tilfellet med istihadah.

Når en kvinne har sin menstruasjonsperiode har hun ikke lov til å be, men når blødningen er istihadah, er ikke det tilfellet. Men hun må være forsiktig og hun må gjøre wudoo for hver bønn om blodstrømmen fortsetter til den neste bønnen. Hvis blod kommer ut mens hun ber, spiller det ingen rolle.

For det tredje: En kvinne kan vite at hennes menstruasjonsperiode er over ved to ting:

1. Den hvite utfloden som kommer fra livmoren for å vise at menstruasjonsperioden er over.

2. Fullstendig tørrhet, hvis en kvinne ikke har denne hvite utfloden. I dette tilfellet kan hun finne ut om hennes menstruasjonsperiode er over ved å sette inn et stykke hvit bomull eller noe lignende i det stedet blodet kommer fra; hvis den kommer ut ren, da er hennes menstruasjonsperiode over og hun må gjøre ghusl og be. Hvis stoffet kommer ut rødt, gult eller brunt, skal hun ikke be.

Kvinnene pleide å sende små beholdere som hadde disse tøystykkene i seg med spor av gult på til Aisha, og hun pleide å si: «Ikke hast inntil du ser den hvite utfloden.» [Berettet av Al-Bukhari mu’allaqan. Kitab al-hayd, Bab iqbal al-muhid wa idbarihi, og av Malik 130]

Men hvis det er en gul eller brunlig utflod når en kvinne ikke har sin menstruasjonsperiode, betyr ikke dette noe, og hun skal ikke slutte å be eller gjøre ghusl på grunn av det, fordi det nødvendiggjør ikke ghusl eller forårsaker janabah (urenhet).

Umm Atiyyah (måtte Allah være fornøyd med henne) sa: «Vi brydde oss ikke om noen gul eller brunlig utflod etter at en kvinnes menstruasjonsperiode var over.» [Berettet av Abu Dawood, 307. Det ble også berettet av Al-Bukhari, 320, men han nevnte ikke «etter at en kvinnes menstruasjonsperiode var over»]

«Vi brydde oss ikke om» betyr at vi ikke mente det var menstruasjon, men det er en najis (uren) utflod som betyr at en kvinne må vaske det bort og gjøre wudoo. Men hvis den hvite utfloden umiddelbart etterfølges av en menstruasjonsperiode, så er det en del av menstruasjonsperioden.

For det fjerde: Hvis en kvinne mener at hennes menstruasjonsperiode er over, så begynner hun å blø igjen, hvis blodet har karakteristikken av menstruasjonsblod som beskrevet ovenfor, så er dette menstruasjonsblødning, ellers er det istihadah.

Hvis det er det førstnevnte, skal hun ikke be. Hvis det er det sistnevnte, skal hun være forsiktig og gjøre wudoo for hver bønn, deretter be.

Angående den brunlige utfloden, hvis hun ser dette etter at hennes menstruasjonsperiode er over, så er kjennelsen at den er tahir (ren), men den krever kun at hun skal gjøre wudoo. Men om hun ser det under hennes menstruasjonsperiode så kommer det under reglene for menstruasjon.

Og Allah vet best.


Dette er en oversettelse av Shaykh Muhammed Salih al-Munajjid sin fatwa: How can a woman determine that her period has ended so that she can pray? (oppsøkt 11.01.15).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger