Hvilke grunner er akseptable for å be sin ektemann om khula (skilsmisse)?

Skilsmisse
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Er det mulig for kona å få khula selv om mannen ikke vil si seg enig i det? Kan du nevne noen grunner?

Svar:

Lovpriset være Allah.

Jeg fremla dette spørsmålet for vår Shaykh Abdullah ibn Abdur-Rahman ibn Jibrin, og han svarte følgende:

«Hvis en kvinne misliker sin manns behandling av henne – for eksempel om han er for streng, hissig, lar seg lett provosere, blir mye sint, eller irettesetter henne for den minste feil eller svakhet, da har hun rett på khula (skilsmisse igangsatt av kvinnen).

Hvis hun misliker hans fysiske utseende på grunn av misdannelse eller stygghet, eller fordi han mangler en av sine evner, har hun rett på khula.

Hvis han er uten religiøst engasjement – for eksempel at han ikke ber, eller han unnlater å be i jama’ah, eller ikke faster i ramadan uten en korrekt unnskyldning, eller han går på fester hvor haram ting blir gjort, som utukt, drikking av alkohol og lytting til sanger og musikkinstrumenter osv. – har hun rett på khula.

Hvis han fratar henne hennes rettigheter til å spandere hennes underhold, klær og andre grunnleggende behov, når han er i stand til å skaffe disse tingene, så har hun rett til å be om khula.

Hvis han ikke gir henne hennes ekteskapelige rettigheter for å holde henne kysk, fordi han er impotent (dvs. ute av stand til å ha samleie), eller fordi han ikke liker henne, eller han foretrekker noen andre, eller han er urettferdig i fordelingen av sin tid (dvs. blant medkoner), så har hun rett til å be om khula.

Og Allah vet best.»


Dette er en oversettelse av Shaykh Abdullah ibn Abdur-Rahman ibn Jibrin sin fatwa: Examples of acceptable reasons for asking one’s husband for khula’ (oppsøkt 24.04.14).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger