Spørsmål:
Er det tillatt å spise retter som er tilberedt med alkohol? Det er velkjent at alkohol fordamper i varme.
Svar:
Lovpriset være Allah.
Det er ikke tillatt å spise retter som er tilberedt med alkohol, da ikke all alkohol fordampes ved koking eller varme. Se følgende sitat fra den berømte Mayo Clinic:
Mange folk tror at siden alkohol er følsom overfor varme, fjernes den ved koking. Men ikke all alkoholinnhold av alkoholholdige drikker blir fjernet av varmen; det avhenger av kokingens form og tid. Hvis du for eksempel tilsetter øl eller vin i kokende væske, deretter umiddelbart fjerner den fra varmen, vil 85 prosent av alkoholinnholdet forbli. Hvis du antenner alkoholen, slik som i flamberte retter, vil 75 prosent forbli. Selv etter å ha latt retten småkoke i en og en halv time, vil den fortsatt ha 20 prosent av det opprinnelige alkoholinnholdet.
Det er bare hvis du småkoker blandingen i to eller flere timer, (som du ville gjort med en vin-basert gryterett med storfekjøtt), at så lite som 5 til 10 prosent av det opprinnelige alkoholinnholdet forblir.»
[Mayo Clinic Health Oasis, http://www.mayohealth.org]
Dette er en oversettelse av IslamQA.com sin fatwa: Eating food cooked with alcohol (oppsøkt 30.11.14).