Spørsmål:
Jeg vet ikke når det som kommer ut av en kvinne er maniy som krever ghusl, eller når det er vanlig utflod som krever wudoo. Jeg har prøvd å finne ut av det flere ganger, men ingen har gitt meg et nøyaktig svar. Nå behandler jeg all slags utflod som om det er vanlig og ikke krever ghusl, og jeg gjør kun ghusl etter samleie. Jeg håper at du kan forklare forskjellen mellom dem.
Svar:
Lovpriset være Allah.
Det som kommer ut av en kvinne kan være maniy, madhiy eller vanlig utflod, som kalles «fuktighet». Hver av disse har sine egne særtrekk og regler som gjelder for dem.
Når det gjelder maniy:
1. Det er tynt og gult. Dette er beskrivelsen som er berettet fra Profeten (fred være med ham): «Vannet til mannen er tykt og hvitt, og vannet til kvinnen er tynt og gult.» [Berettet av Muslim, 311]
Det kan være hvitt for noen kvinner.
2. Det lukter som pollen, og lukten av pollen ligner på lukten av deig.
3. Det er et behag når det slippes ut, og begjær opphører umiddelbart etter at det er sluppet ut.
Det er ikke fastsatt at alle tre egenskapene forekommer på én gang, heller er én tilstrekkelig for at regelen om maniy gjelder. [Dette ble uttalt av an-Nawawi i al-Majmoo (2/141)]
Når det gjelder madhiy:
Det er hvitt og tynt, og slippes ut ved følelse av begjær, enten ved tanker eller annet, men intet behag føles når det slippes ut, og begjær opphører ikke når det slippes ut.
Når det gjelder fuktighet:
Dette er utfloden som kommer fra livmoren. Det er gjennomsiktig, og det kan hende at en kvinne ikke legger merke til det. Kvinner varierer i hvor mye de slipper ut.
Når det gjelder forskjellene med hensyn til kjennelser mellom disse tre tingene (maniy, madhiy og fuktighet):
Maniy er tahir (rent), og det er ikke nødvendig å vaske det fra ens klær, men man må gjøre ghusl etter at det er sluppet ut, enten det skjedde mens man sov eller var våken, om det var på grunn av samleie, en erotisk drøm, eller noe annet.
Madhiy er najis (urent) og må vaskes bort hvis det kommer på kroppen. Når det gjelder klær, hvis madhiy kommer på dem, er det tilstrekkelig å rense dem ved å skvette vann på dem. Utslipp av madhiy opphever wudoo, men det er ikke nødvendig å gjøre ghusl etter at det er sluppet ut.
Når det gjelder fuktighet er det tahir, og det trenger ikke vaskes bort, og klærne trenger ikke vaskes hvis det kommer på dem. Men det opphever wudoo, med mindre det er kontinuerlig, i så fall skal en kvinne gjøre wudoo for hver bønn etter tidspunktet for den begynner, etter det vil det ikke spille noen rolle om det er noe fuktighet.
For mer informasjon, vennligst se svarene på spørsmålene nr. 2458, 81774 og 50404.
Og Allah vet best.
Dette er en oversettelse av IslamQA.com sin fatwa: The difference between maniy, madhiy and moisture (oppsøkt 04.02.14).