Kan man slå sammen manglende ramadan-faste med ashoora eller arafah-fasten?

Sawm (fasten og ramadan)
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Kan jeg utføre en sunnah-faste med intensjonen om å ta igjen dager jeg skylder fra ramadan kombinert med intensjonen om å utføre en frivillig faste (slik som ashoora-dagen)?

Svar:

Lovpriset være Allah.

Dette spørsmålet er kjent for de lærde som spørsmålet om å slå sammen eller kombinere tilbedelseshandlinger. Det tar mange former slik som denne, som er å kombinere en obligatorisk og en mustahabb handling med én intensjon. Om en person har til hensikt å gjøre mustahabb-handlingen, vil det ikke være akseptabelt for den obligatoriske handlingen. Om en person faster med intensjonen om ashoora, vil det ikke være akseptabelt for å ta igjen en manglende ramadan-faste. Hvis han derimot har intensjonen om å ta igjen den manglende ramadan-fasten og gjør det på ashoora-dagen, så vil fasten han har tatt igjen være gyldig, og det er håp om at han også vil oppnå belønningen for ashoora ifølge noen lærde.

Ar-Ramli (måtte Allah ha barmhjertighet med ham) sa i Nihayah al-Muhtaj (3/208): «Hvis han faster i shawwal for å ta igjen en manglende faste, eller som en oppfyllelse av et løfte, eller annet, eller ved en anledning slik som ashoora-dagen, vil han også oppnå belønningen for den frivillige fasten. Dette ble uttalt i en fatwa av min far (måtte Allah ha barmhjertighet med ham), idet han fulgte al-Barizi, al-Asfooni, an-Nashiri, faqihen Ali ibn Salih al-Hadrami, med flere. Men han vil ikke oppnå den fulle belønningen som kommer fra å gjøre det som er nødvendig, særlig om han gikk glipp av ramadan og fastet shawwal for å gjøre opp for det.» Sitat slutt. Det sies noe lignende i Mughni al-Muhtaj (2/184) og Hawashi Tuhfah al-Muhtaj (3/457).

Shaykh Ibn Uthaymin (måtte Allah ha barmhjertighet med ham) sa i Fatawa as-Siyam (438): «Hvis en person faster arafah-dagen eller ashoora-dagen, og han fortsatt skylder faster fra ramadan, vil hans faste være gyldig, men om han hadde til hensikt å faste den dagen for å ta igjen en manglende ramadan-faste, vil han ha to belønninger: belønningen for arafah-dagen eller ashoora-dagen, og belønningen for å ta igjen den manglende fasten. Dette gjelder frivillige faster generelt, som ikke har noe å gjøre med ramadan. Men når det gjelder de seks dagene av shawwal, så henger de sammen med ramadan, og de kan kun gjøres etter at ramadan er tatt igjen. Hvis en person faster disse dagene før han tar igjen manglende ramadan-faster, vil han ikke oppnå belønningen for dem, fordi Profeten (fred være med ham) sa: ‘Enhver som faster ramadan og deretter følger det med seks dager av shawwal, så vil det være som om han fastet en levetid.’ Og det er velkjent at om en person skylder manglende faster, så kan han ikke bli ansett som å ha fastet ramadan før han fullfører dagene som han skylder.» Sitat slutt.

Så det man bør gjøre er å skynde seg til å gjøre opp for det man skylder; dette er viktigere enn å gjøre frivillige handlinger. Men hvis han ikke har mye tid og ikke kan ta igjen alle dagene han skylder, og han er redd for å gå glipp av fasten til en fordelaktig dag slik som ashoora eller arafah-dagen, så kan han faste med intensjonen om å ta igjen den manglende fasten, og det er håp om at han også vil oppnå belønningen fra ashoora og arafah, for Allahs gavmildhet er enorm.

Og Allah vet best.


Dette er en oversettelse av IslamQA.com sin fatwa: Combining making up a missed Ramadan fast with the fast of ‘Ashoora’ or ‘Arafah (oppsøkt 23.06.15).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger